Blog Image

forum

Oprop fra Dorte

indlæg Posted on Sun, December 26, 2010 11:06:14

Nogle læser…..

…….. som Fanden læser Biblen!

Eller ”æblerne falder sjældent langt fra stammen?”!

Læsning er et meget omdiskuteret emne – politisk diskuteres det på ”højt plan” ………….danskernes evne til at læse – og efter de seneste Pisa-undersøgelser i en række (udvalgte/tilvalgte folkeskoler?!) kan det ses, at selv skole-elever idag er i en sørgelig læsningsforfatning!

Der haseleres over udlændinges danskevner, men JEG tillader mig at ”hænge” mig i ”fuldblodsdanskeres” danske-læse-evner!

Ikke nok med at mange ”handler ind”…… de går endda ”ud” for at handle ”ind”! ”Handle” er en ”inter- aktiv-aktion mellem 2 enheder”, hvorfor ”ind” er total malplaceret i snakken! Men da kun Papegøjer ”snakker”, mennesker taler……, så burde de fleste da ”tale om, at handle ude”!???? Måske burde de ”handle ude, for at gå hjem?”!

Tilbage til læsning og Pisa-undersøgelserne……. jeg ser, oplever tit, at rigtig mange (på mine aften-skole-kurser) læser…… eller rettere (måske???) skimmelæser, men glemmer at forstå?!

Hvis der står, at man ”kan enten eller……”, bliver det oftest ……ca. i 99 % af tilfældene læst og forstået som ”skal”! UPS! Der stod da ”enten eller……?!”

Og så spørger jeg mig selv, hvad skete der lige……, mine ”ordrer” i det skriftlige er da få, klare og ret letforståelige?!

Måske skriver jeg for staccatoagtigt? Måske er ”ordrerne” for få? Måske er mit danske ikke forståeligt? Måske skal jeg gennemlæse teksterne med ”eleverne”? Måske skal jeg give dem ”læsetid”? Eller måske skal jeg blot skrive denne tekst og håbe, at de læser, forstår, husker, fokuserer, reflekterer og tænker?……. 😉

Velvidende, at det er ”Multitasking” på højeste plan!

Men hvordan læses andre tekster???!……, mails, breve, ansøgninger etc.???

For mange af mine fantastiske……., energiske, dejlige, begavede, søde, velbjergede, kloge, charmerende, lækre og enthusiastiske ”elever” ……. ”sidder på flæsket”, ”styrer butikken”, er meningsdannere, er ”indkøbere/sælgere”, er undervisere, ejer andres arbejdspladser etc.!

Hmmmmmm, hvis læsningen foregår, som det sker på mine MANDEkurser, så ville jeg straks blive den mest ”blebærende, BH-smidende, lilla, økologiske og hjemmestrikkende” MAMMA!

MEN……. da jeg også har kurser med ”Quinder”! Selvstændige, selvfede, selverhvervende, selvfokuserede, selvglade, selvsikre, selvforsørgende Quinder…….. må jeg erkende, at det IKKE er et alders- eller KØNs-bestemt fenomen, men at der bare generelt ikke kan læses indenad!!!!

Indenadslæsning er et rimelig glemt kriterie i dagens Danske skoleundervisning! Jeg er fuldstændig klar over, at ”laveste fællesnævner” er højest-bydende i den danske Folkeskole idag, men det er vel næppe VORES generations Fællesnævner?????

At Kolonihavehuse, fadbamser, Dannebrogsflag, tennissokker i sandaler og ustrøgne skjorter er Super-Rigtige-Danske værdier hersker der vel næppe tvivl om, men vi er nogle (få, men seje……!), der stadig mener, at ”god, gammeldags skole-undervisning”……. selv fra 1970’erne kan være bedre end nutidens ”Laissez-faire” – eller ”lad dog blot barnet…..”, iblandet en god portion ”Social adfærd”! Men når ”etnisk-korrekt-farvede” danskere IKKE kan læse eller tale dansk, hvordan forestiller man sig så, at udlændinge skal kunne?

– De dansk-prøver for udlændinge, der har været gengivet i div. aviser, dagblade, FB etc. er rimelig ukorrekte mht. det ”rigtige” danske sprog, men det hænger ingen sig i, da få taler og skriver et korrekt dansk idag! Vi lader tegnsætning stå, for det er vist meget anderledes idag, end da jeg var ung?????!

Så når Pisa-undersøgelserne siger, at ”de danske børn” ikke kan læse, ikke kan skrive……. så tænker jeg bare på deres forældres lemfældige holdning til mine ”ordrers” opfyldelse, der klart viser, at forældre og undervisere IKKE er på det ønskede niveau!

Så KÆRE FORÆLDRE, KÆRE UNDERVISERE, KÆRE CHEFER/LEDERE…… LÆR at læse, TAG tid til at læse….. også indenad og forstå teksten, du modtager!

God Weekend!

😉undskyld Henrik

indlæg Posted on Mon, December 20, 2010 18:56:19

“STORT UNDSKYLD” til Henrik

opskriften på hare var ikke lagt rigtigt ud på sidensmiley

nu er den dersmiley

Hilsen Michaelhjemmeside

indlæg Posted on Thu, October 28, 2010 18:33:50

Ohøj alle

har i billeder, ide´r , sjov mm så lad høre fra jer

hilsen Michael